Ce este tinnitusul ?

ear-examTinnitusul (sau acufene, ţiuit în ureche) înseamnă percepţia unor sunete (în cap sau în ureche) , fără existenţa unei surse externe. Într-o formă sau alta aproximativ 1 persoană din 5 a experimentat de-a lungul vieții pe perioade mai lungi sau mai scurte acest simptom. Nu este o boală, ci un simptom al unei boli sau condiţii: hipoacuzie, disfuncţionalităţi ale sistemului sanguin, etc.

Tinnitusul a fost descris încă în anii 1650-1532 î.e.n. în Egipt, în Cartea Medicală din Crocodilopolis ca „zumzet în ureche”. S-a încercat tratarea lui cu ierburi, ulei, argilă, etc. Cea mai veche descriere însă vine din partea lui Hipocrate. El a descris tinnitusul prin trei cuvinte: „bombos”- bâzâit-, „echos”- sunet-,şi „psophos” – sunet slab-. „Tinnitus” derivă din cuvântul din limba latină „tinnire”, care înseamnă „a suna”. Terapia greco-romană consta din turnarea unui amestec de miere, suc de castraveţi şi extract de ridichi în ureche.

Tinnitusul poate fi

Tinnitus obiectiv – când sunetul poate fi auzit şi de alte persoane . De exemplu, dacă o persoană are murmur cardiac, poate auzi un şuierat cu fiecare bătaie a inimii – medicul poate auzi şi el sunetul cu un stetoscop. Tinnitusul obiectiv mai poate fi cauzat de spasme musculare, anumite afecţiuni ale oaselor din ureche.
Tinnitus subiectiv – poate fi auzit numai de persoana afectată. Este cel mai des întâlnit tip de tinnitus.

Cauze

Unele boli pot cauza sau agrava tinnitusul. De multe ori nu se poate stabili cu exactitate cauza.

O cauză frecvent întâlnită este deterioarea celulelor ciliate din urechea internă. Aceste celule minuscule, delicate din urechea internă se mişcă datorită presiunii undelor sonore. Aceste celule emit semnale electrice prin nervul auditiv către creier. Semnalele sunt interpretate ca sunete. Dacă celulele sunt deteriorate, căile auditorii sau circuitele de neuroni din creier nu primesc semnalele pe care le aşteaptă de la cochlee, creierul de fapt “dă mai tare volumul” pe acele circuite în efortul de a detecta semnalul.

Semnalele electrice amplificate şi interpretate ca sunete reprezintă tinnitusul – de frecvenţă joasă, dacă celulele ciliate “răspunzătoare” pentru frecvenţele joase sunt deteriorate, şi de frecvenţă înaltă , în cazul în care sunt afectate celulele care transmit frecvenţele înalte.

Fenomenul seamănă cu durerea fantomă , percepută de pacienţii cu membre amputate – creierul produce semnale nervoase anormale pentru a compensa stimulii care lipsesc.

În cele mai multe cazuri, tinnitusul este “neurosenzorial”, adică este cauzat de scăderea auzului din cauza deteriorării celulelor din cochlee sau a nervului auditiv.

Alte cauze

 Expunerea la sunete puternicegreg-grinding-steel-work-metalwork-welding

Sunetele puternice, ca cele cauzate de echipamentele de lucru – ferăstrău circular, utilaje grele-, arme, muzică, etc.,pot constitui cauza instalării tinnitusului. Tinnitusul care apare după o expunere la sunete puternice de scurtă durată, – de exemplu concerte -, de obicei dispare în scurt timp.

Cerumen în conduct

Cerumenul protejează urechea de impurităţi şi încetineşte dezvoltarea bacteriilor. Când se acumulează o cantitate prea mare, nu se poate elimina în mod natural și cauzează scăderea auzului, iritarea timpanului, ce poate duce la apariţia tinnitusului.

Schimbări în lanţul oscicular

Rigidizarea oscioarelor în urechea medie (otoscleroză) poate afecta auzul şi provoacă tinnitus. Această afecţiune (creşterea anormală a oaselor) este de obicei ereditară.

Boala Meniere

Tinnitusul poate fi simptomul acestei boli, care apare în urma creşterii presiunii lichidului din urechea internă (endolimfa).

Probleme cu articulaţiile temporomandibulare

Leziuni ale capului sau gâtului

Traumatismele capului sau ale gâtului pot afecta urechea internă, nervul auditiv, sau funcţiile creierului legate de auz. În urma acestor traumatisme , în general, tinnitusul apare într-o singură ureche.

Neurinomul acustic

Această tumoare benignă se dezvoltă pe nervul care leagă urechea internă de creier, şi controlează echilibrul şi auzul. Şi în acest caz, tinnitusul apare într-o singură ureche.

Afecţiuni ale vaselor sanguine

În unele cazuri, tinnitusul apare în urma unor afecţiuni ale vaselor sanguine – tinnitus pulsatil.

Tumori ale capului şi gâtului

O tumoare care exercită presiune asupra vaselor sanguine din cap sau gât, poate cauza tinnitus şi alte simptome.

Ateroscleroză

Odată cu trecerea anilor şi depunerea colesterolului şi ale altor substanţe, vasele sanguine din apropierea urechii medii şi interne pierd din elasticitate, adică din capacitatea de a se dilata şi contracta potrivit bătăilor inimii. De aceea, fluxul sanguin devine mai puternic, se aud bătăile inimii. De obicei, acest tip de tinnitus se aude în ambele urechi.

Malformaţiile arteriovenoase – conexiuni anormale dintre artere şi vene – pot cauza tinnitus. Zgomotele apar de obicei într-o singură ureche.

Medicamente

Unele medicamente pot cauza sau agrava tinnitusul. În general, odată cu creşterea cantităţii medicamentelor administrate se agravează tinnitusul. Deseori, zgomotul neplăcut dispare odată cu încetarea tratamentului medicamentos.

Medicamente care pot constitui cauza tinnitusului :

  • Antibiotice – polimixin B, eritromicină, vancomicină, neomicină
  • Medicamente anticanceroase – mecloretamină, etc.
  • Diuretice – bumetanidă, furosemid, acid etacrinic
  • Chinină
  • Unele medicamente antidepresive pot agrava tinnitusul
  • Aspirină, administrată în doze foarte mari (12 sau mai multe tablete pe zi)

Factori de risc

Expunerea la zgomote puternice

Expunerea îndelungată la zgomote puternice poate deteriora celulele ciliate din urechea internă, care transmit sunetele către creier. Persoanele care lucrează în condiţii de zgomot puternic – constructori, muncitori în fabrici, muzicieni, soldaţi – sunt deosebit de expuşi la această afecţiune.

  • Vârsta
  • Odată cu înaintarea în vârstă, auzul poate fi afectat, şi poate să apară tinnitusul.
  • Sexul
  • Mai mulţi bărbaţi suferă de tinnitus, decât femei.
  • Fumatul
  • Afecţiuni cardiovasculare
  • Bolile care afectează fluxul sanguin – hipertensiune, artere îngustate (ateroscleroză) pot creşte riscul apariţiei tinnitusului.

 

Efectele tinnitusului

Tinnitusul poate  înrăutăţi în mod semnificativ  calitatea vieţii. Poate cauza:

 

  • Oboseală
  • Stres
  • Tulburări de somn
  • Dificultăţi de concentrare
  • Probleme de memorie
  • Depresie
  • Anxietate şi iritabilitate

TERAPIA CU LASER

Soluția cu cea mai mare rată de succes în tratarea tinnitusului.tinnitool hover

  • Tratament nedureros
  • Fără efecte secundare
  • Cabinete specializate
  • Neurostimulare

Dispozitivul Profi Laser utilizează tehnologia elveţiană Swiss Soft Laser, care reprezintă tehnologiade ultimă oră pentru tratarea tinnitusului. Tratamentul cu TinniTool EarLaser este nedureros și se desfășoară în deplină siguranță.

Prin tehnologia patentată Swiss Soft Laser s-a descoperit o soluție pentru tratarea tinnitusului și  unor afecțiuni ale urechii interne, ca surditatea parțială cauzată de tinnitus, presiunea în urechea internă, morbus Meniere, pierderi de auz acute și auz distorsionat.

Razele laser penetrează chiar și cele mai adânci straturi subcutanale și își manifestă efectul curativ de biostimulare direct asupra metabolismului țesutului conjunctiv. Prin urmare, celulele se regenerează rapid, se stimulează sistemul imunitar, se accelerează divizia celulelor si se activează moleculele defensive specifice. Datorită deficienței de ATP (adenozin trifosfat) , energia celulară necesară vieții, apar diferite afecțiuni. ATP este o substanță “cheie” pentru celulele din organismul uman. Deficiența ATP duce la deteriorarea și distrugerea celulelor . Razele concentrate Medic Laser  stimulează arderea glucozei pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu ATP. Astfel, terapia cu MedicLaser și EarTool poate accelera regenerarea celulelor deteriorate din sistemul auditiv.